MENU NO.7

4.2. - 12.4.2025

"Ruoan ja taiteen tekemisessä on kovin paljon samaa. Ehkä siksi pidänkin niistä molemmista niin valtavasti."

- ALFRED

 

ALFREDIN JUUREEN LEIVOTTUA KNUT-LEIPÄÄ

Leipä on Alfredin isoisän nimeä kantava ja alkuperäistä reseptiä mukaileva lämpimäinen. Knut uskoi, että hyvä leipä (ja viikset) tekevät miehen. Nyt juureva Knut muistuttaa Alfredia lapsuuden hetkistä isoisän luona. Tällöin pöytään tuotiin aina tuoretta leipää ja paahdettua voita, isoisän erikoisuutta, joka syntyi onnekkaan unohduksen seurauksena voikattilan jäätyä hieman liian pitkäksi aikaa liedelle. Sama suotuisa hattarapäisyys kulkee myös Alfredin geeneissä ja näkyy hänen keittiössään.

toveriksi leivälle

Fetakreemi & tomaatti-chilihilloke (L/G) 6€

Tzatzikia & oliivia (L/G) 6€

Tryffeli-munakokkeli (L/G) 8€

Leikkeleitä Etelä-Euroopasta (M/G) 12€

Juustovalikoima ja hilloke (G) 12€

KYLMÄT

“Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista valmistettu maukas ruoka on aina ja kaikkialla ajankohtaista. Tämän minä olen matkoillani oppinut.” 

— Alfred

RAUTU & YUZU

Tässä annoksessa raikas pohjoisen rautu kohtaa japanilaisen keittiön vivahteet. Ohut rautusashimi yhdistyy täydellisesti tilli-wasabi -majoneesiin, joka antaa annokseen ripauksen itämaista lämpöä. Merilevätempura tuo rapeaa tekstuuria, kun taas yuzu-umamiliemi lisää hienostuneen sitruksisen syvyyden. Pikkelöity retikka viimeistelee kokonaisuuden – annos, joka vie sinut hetkeksi sekä pohjoisen vesille että japanilaisten makujen äärelle. (M / saatavilla G)

17 €

LINTU & KIRSIKKA

Alfredin mielessä kumpuaa muistoja Ranskan maaseudulta, jossa hän nuoruutensa kesällä oppi linnunmaksaterriinin valmistuksen salat vanhalta maalaiskokilta, joka kertoi tarinoita Burgundin aarteista. Kirsikkahilloke ja paahdettu briossi täydentävät tämän klassisen herkun, kun taas pistaasilla, mantelilla ja siemenillä maustettu dukkah tuo annokseen pähkinäistä syvyyttä. Frisée-salaatti, lehtipersilja ja cornichonit lisäävät raikkautta ja tasapainoa – makumatka, joka yhdistää ranskalaisen keittiön eleganssin ja Alfredin seikkailut. (L / saatavilla G)

16 €

VOHVELI & MÄTI

Hapanjuurivohveli vie Alfredin ajatukset pohjoisen talvipäivien juhlahetkiin. Rapean vohvelin päällä siianmäti säihkyy kuin pienet pohjoisen järvien helmet. Raikkaan punasipulin ja smetanan täyteläinen yhdistelmä tuovat makuihin syvyyttä, kun taas itsetehty tilliöljy saa Alfredin onnesta soikeaksi, minkä vuoksi sitä on lisätty tähän annokseen. Tämä annos on kuin pieni ylistys pohjoisen puhtaille vesille ja skandinaaviselle perinteelle. (L)

17 €

BATAATTI & TOMAATTI

Tänään Alfred valmistaa annoksen, joka kokoaa perheen yhteen. Paahdettu bataatti luo lämpimän ja sydämellisen pohjan, kun hiillostettu ja marinoitu tomaatti tuo syvyyttä ja täyteläisyyttä makuihin. Chimichurri lisää yrttien raikkautta, pikkelöity jalapeno pientä potkua, ja mustalla valkosipulilla maustettu aioli sitoo maut yhteen. Rapea riisikeksi viimeistelee kokonaisuuden, joka muistuttaa Alfredia niistä hetkistä, kun perhe kokoontuu saman pöydän ääreen jakamaan sekä aterian että päivän tarinat. (M/G, saatavilla VEG)

15 €

lämpimät

“Lempireseptini saavat minut hullaantumaan yhä uudestaan ja uudestaan! Ne tuovat mieleeni kerran eletyt seikkailut ja kitkevät samalla kotoisuudellaan tehokkaasti vanhan maankiertäjän juurettomuutta.”

- Alfred

MAISSI & PULPO

OTE ALFREDIN PÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 4.2.1982:

”Tänä iltana, Meksikon rannikolla, en voinut vastustaa paikallisten makujen houkutusta. Ravintolan terassilta avautui näkymä auringonlaskuun, kun eteeni tuotiin annos, joka jäi mieleeni. Samettinen maissikeitto avasi makumatkan, ja confit-mustekala, johon oli lisätty häivähdys savupaprikaa, teki vaikutuksen yksinkertaisuudellaan. Annos oli viimeistelty rapealla polentakeksillä ja tuoreilla lisukkeilla: maissilla, tomaatilla ja korianterilla. Jokainen maku kertoi tarinan tästä paikasta – kuumuudesta, auringosta ja merellisestä elämästä, joka sykkii kaikkialla ympärilläni.” (L/G, saatavilla VEG)

17 €

VERIAPPELSIINI & FETA

Tämä annos on kuin tuulahdus Etelä-Euroopan sitrussadoilta, missä aurinko kypsyttää hedelmät täydelliseen makeuteen. Veriappelsiinirisoton samettinen rakenne yhdistyy veriappelsiinigeelin raikkauteen ja fetajuuston suolaiseen pehmeyteen. Mintun ja cashewpähkinän vivahteet tuovat annokseen ripauksen keväistä raikkautta ja tekstuuria. Alfredin mielessä tämä on makumatka sitruunapuiden varjoon, jossa jokainen lusikallinen herättää aistit. (L/G, saatavilla Veg)

18 €

TAIMEN & SIMPUKKA

Kevyesti savustettu taimen tuo mieleen pohjoisen vesien puhtauden ja raikkauden. Annoksen sydän on simpukkaohra, jossa simpukkaliemen täyteläinen maku yhdistyy ohran ja simpukkakreemin pehmeyteen. Kesäkurpitsa tuo raikkautta, sitruuna-anjovisgremolata syvyyttä, ja grillattu tomaatti sekä tomaatti -beurre blanc viimeistelevät kokonaisuuden – täydellinen yhdistelmä merellistä raikkautta ja keittiötaiteen eleganssia. (L)

23 €

HÄRKÄ & SELLERI

Meheväksi grillattu flank steak saa seurakseen confit-sellerin, pehmeän selleripyreen ja täyteläisen punaviinikastikkeen. Friteerattu purjo ja grillattu lehtikaali tuovat annokseen tekstuuria, ja grillattu voi viimeistelee kokonaisuuden paahteisella syvyydellään. Alfred nauttii annoksen mieluiten lasillisen punaviiniä kanssa – makupari, joka tuo yhteen ranskalaisen keittiön parhaat puolet. (L/G)

24 €

makeat

“Koska ateria ilman jälkiruokaa on kuin isoisä ilman viiksiä” 

— Alfredin lapsenlapset

BANAANI & KARAMELLI

OTE ALFREDIN PÄIVÄKIRJASTA, PÄIVÄYS 1.3.1982:

”Tänään purjehtiessani Karibian lämpimillä vesillä tuuli täytti purjeet ja aurinko paahtoi kasvoja. Ankkuroin veneen pieneen lahdelmaan, jossa paikallinen kalastaja vaihtoi saaliinsa banaaneihin. Näistä hedelmistä syntyi inspiraatio tämän illan jälkiruoalle: täyteläinen banaanikakku, jonka kruunasin karamellisoidulla banaanilla ja kondensoidusta maidosta keitetyllä kinuskilla. Lisäsin annokseen vielä maitosuklaakreemin ja maapähkinäpraliinin, jotka täydensivät kokonaisuuden. Purjeen alla nautittu jälkiruoka tuntui ylelliseltä palkinnolta päivän seikkailuista – makumuisto, joka jää osaksi tätä merimatkaa.” (L)

11 €

VALKOSUKLAA & VADELMA

Alfred viettää iltapäivän keittiössä lastenlastensa kanssa, jotka ovat tulleet kylään viettämään talvilomaa. Ikkunan takana talvi pitää vielä otteessaan, mutta Alfred tuo lautaselle ripauksen lämpöä ja iloa. Hän valmistaa limestä ja valkosuklaasta parfaitin jonka pehmeys ja makeus ilahduttavat nuorimpia, ja yhdistää sen vadelmista valmistettuun serbettiin sekä valkosuklaacrumbleen. Kun jälkiruoka nautitaan kynttilänvalossa, lasten nauru täyttää huoneen – täydellinen muistutus siitä, että talvellakin voi löytää iloa pienistä, jaetuista hetkistä. (L/saatavilla G)

11 €

OLIIVIÖLJY & SITRUUNA

Alfred hykertelee itsekseen ajatellessaan tätä Välimeren inspiroimaa luomusta, joka yhdistää oliiviöljykakun, raikkaan sitruunamoussen ja sitruunatimjamilla maustetun tuorejuustojäätelön. Hän viimeistelee annoksen ripauksella oliiviöljyä ja ilmavalla marengilla – yksinkertainen mutta harkittu kokonaisuus. Täydellinen aterian kruunu ei tarvitse olla tämän monimutkaisempi. (L)

11 €

LAPSET

Lasten annokset ovat saatavilla muun seurueen ruokailun yhteydessä

paistettuA TAIMENTA

ranskalaisia ja tuoreita kasviksia

8.90€

LIHAPULLAT

ranskalaisia ja tuoreita kasviksia

7.90€

JÄÄTELÖ

Vadelmaserbettiä

4.00€